Hur du bäst rengör och tar hand om din madrass

Madrasser är där vi spenderar nästan en tredjedel av våra liv. Eftersom vi spenderar så mycket tid på vår säng borde vi kanske se till så den alltid är ren? Vanligtvis byter vi alla våra lakan, men ibland är det allt vi gör för att hålla sängen ren.

Madrasser kan husera damm, smuts, fläckar, spill och dammkvalster. Av denna anledning är det ganska viktigt att hålla ytan ren.

Så rengör du din madrass snabbt och enkelt

Dammsug: Detta steg är avgörande. Dammsugning tar bort alla skräp, döda hudceller och damm som brukar ackumuleras på din sovplats. När du använder dammsugaren, se till att huvudet är rent och inte innehåller något äckligt du inte vill sova med.

Ta bort lukt: För att göra så din säng luktar bättre kan du hälla bakpulver på den. Låt det utföra sin magi i ungefär en timme och dammsug sedan. Bakpulver kan neutralisera kvarvarande dofter.

Fläckborttagning: Den vanligaste typen av fläck på de flesta madrasser är en proteinfläck. Kräkningar, urin, blod, svett och andra kroppsvätskor faller i denna kategori.

Det bästa är att hantera fläcken så snart som möjligt. Om det är flytande, blöt fläcken med en ren trasa. För att blöta, använd en pressande rörelse för att lyfta upp fläcken och se till så den inte sätter sig vilket den kommer göra om du gnuggar.

För att ta bort färska fläckar, skapa en smet med vatten, salt och bakpulver. Gnid in det på det fläckade området. En halvtimme senare kan du borsta av det. Sedan kan du använda kallt vatten och en fuktig trasa för att ta bort eventuellt överskott.

Du kan prova en mer aggressiv fläckborttagare om det inte fungerar. Blanda en del av ditt favoritdiskmedel med två delar väteperoxid. Applicera blandningen, gnugga in den med en gammal tandborste eller en rengöringsborste, låt den sitta i flera minuter och torka sedan upp den med en fuktig trasa.

Underhåll av madrasser

Andra tips: Utöver att rengöra din madrass finns det andra saker du kan göra för att hålla den hälsosam.

Vänd på madrassen: Varje säsong ska du vända och vrida på din madrass. Om du vänjer dig vid att göra det i samma riktning har du alltid en snyggt roterad säng.

Håll madrassen torr: Vatten och madrasser gillar inte alls varandra. Vätska kan fastnat i madrassens fyllnad och sedan kommer det inte ut. Detta kan orsaka mögel. Om du måste använda vatten, var noga med att använda så lite som möjligt och dutta, dutta, dutta. Du kan också använda en fläkt för att torka din madrass. Ett annat alternativ är en våt-torr dammsugare.

Att veta hur man håller sängen ren och omhändertagen är nyckeln till att få en bättre sömn. Kontakta en rekommenderad städfirma i Växjö om du är i behov utav proffsig städhjälp.