5 steg – se till att heltäckningsmattor inte blir förstörda

Det finns många skäl till varför det är en smart sak att ha heltäckningsmattor och vanliga mattor i ditt hem. Dessa ger inte bara komfort och värme, utan fungerar också som en dekorativ inredning med olika mönster, färger och strukturer.

Heltäckningsmattor kan också användas som en slags konst för golvet och kan skapa en design som dikterar var man ska hålla möbler och definierar tydliga områden. Men heltäckningsmattorna kommer att förstöras om du inte ger dem ordentlig vård.

5 tips för underhåll av heltäckningsmattor

Låt oss ta en titt på fem saker du behöver undvika eftersom dessa kan förstöra dina heltäckningsmattor. Kontakta en duktig städfirma i Växjö för mera råd och information.

1. Lämna inte en heltäckningsmatta i direkt solljus

Ett rum fyllt med starkt solljus är en utmärkt sak av olika skäl, men en negativ sak med det är att det kan bleka dina stoppade möbler och golvbeläggningar snabbare än du kan föreställa dig. Detta är en svår sak att hantera, så det mest ideala sättet att kämpa mot de skadliga solstrålarna är att stänga gardinerna under middagstid eller vid den tidpunkt då solljus kommer in i rummet som mest.

2. Rotera inte heltäckningsmattan

Mattor bör vändas av ett par skäl. Den första orsaken är relaterad till mängden ljus som den möts av. Om ett område av mattan är i solen och det återstående området inte är det, måste du rotera med jämna mellanrum så att den ena sidan inte bleknar mer än den andra. Om du roterar en matta med jämna mellanrum säkerställer det att den bibehålls i bra skick.

3. Dammsug inte mattan

Det bästa skyddet är istället en bra åtgärd i förväg. Smutspartiklar, matbitar etc. – alla dessa saker samlas i din matta och gör att den blir smutsig och sliten. Lösningen är att inte ge dem en chans att sätta sig där i från första början, och det bästa sättet att göra det på är att dammsuga regelbundet.

4. Använd en mattdyna

Det är överraskande att många personer inte använder mattdynor. De flesta människor inser inte vikten av att ha dynor under mattorna. En fördel är att de skyddar din matta från att glida, och dynor låter dessutom golvbeläggningen andas ordentligt och det i sig förlänger automatiskt dess livslängd. Elastiskt täckta mattor kan bleka ditt golvs färg och till och med orsaka lite missfärgning, så för att säkerställa att golvet under mattan förblir i gott skick ska du använda en gummidyna.

5. Låt inte fläckar på heltäckningsmattor sätta sig

Att tillåta fläckar att sätta sig är en extremt dålig idé om något skulle spillas på mattan. Glöm inte att avlägsna vätskeutsläpp omedelbart och gör senare en rengöring. Om det är större mängder, bör du ta den till ett företag för professionell tvätt. Om du rengör mattan själv ska du läsa tillverkarens instruktioner.