Källsortering – Så bör du slänga dina sopor

Återvinningskärl för källsortering i hemmet är speciella kärl som i huvudsak har utformats speciellt för att hjälpa husägare att samla vissa typer av avfall. Till dess att de har tillräckligt mycket av det för att lämna det på en återvinningsanläggning. En av de bästa sakerna med det är att det ger dig en möjlighet att hjälpa miljön, genom att skära ner på mängden avfall som hamnar på soptippen. Det sparar dessutom miljön för ju mer vi återvinner varor, desto mindre belastning utgör det på våra naturresurser – och på toppen av det, varor som är tillverkad av återvunna produkter brukar också kosta mindre än vad de annars skulle ha kostat.

Varför varje hem bör ha minst en papperskorg för källsortering

Tvärtemot vad man kan tro är återvinningskärlen hemma inte alla lika som de du ofta ser i allmänna utrymmen. Istället finns det en mängd olika former och storlekar att välja emellan. Vilket i sin tur innebär att du som husägare kan köpa papperskorgar och återviningskärl som passar just dina personliga behov. En annan trevlig sak med dessa lådor är att de är numera finns att få i plast eller stål, och naturligtvis kan du köpa papperskorgar och kärl med eller utan lock. Hör med en lokal städfirma i Växjö om de har några bra tips på kärl för källsortering.

De flesta husägare brukar dock vilja ha de som har lock, särskilt om de har husdjur eller om det finns skadedjur i området. Utöver dessa kärl, du också få ändamålsspecifika behållare, så att du kan spara alla dina gamla tidningar och papper också. Till några av de vanligaste varumärkena hör bl.a. Warrior och Rubbermaid, och även av dem finns det något för alla smaker. De mest uppenbara fördelarna med att använda dessa kärl hemma skulle kunna vara följande:

Sopsortering

När du har flera lådor på hemma kan du sortera olika former av avfall i olika kärl. Till exempel kan alla dina plastflaskor och annan plast läggas i ett kärl, medan glasflaskor och burkar kan läggas i ett annat. Du kan också ha ett kärl för att kasta allt ditt biologiskt nedbrytbara avfall i.

Enklare sophantering

Om du har dina återvinningskärl bredvid din vanliga papperskorg, kan alla medlemmar i familjen uppmuntras att kasta sitt skräp i rätt kärl. Det gör naturligtvis livet mycket lättare för de människor som arbetar på avfallsanläggningen.

Minska miljöskadorna

Material som plast är extremt farligt för miljön om de hamnar i dina vanliga sopor eller om de förbränns. Om du å andra sidan samlar dem i ett separat kärl, kan plasterna komma till god användning i stället. Detsamma gäller t.ex. läskburkar och glasflaskor. Du kan även köpa en kan kross för att krossa alla dina gamla läskburkar, så att de inte tar upp för mycket plats i återvinningskärlet.

Ja, du kommer att behöva punga ut med lite pengar att köpa dina återvinningskärl. Men om du gör det tar du ansvar och det är en god sak att göra. Vi lever alla på denna underbara planet. Så det är inte mer än rätt att vi alla bidrar med vår del för att försöka bevara den. Inte bara för oss själva, utan även för kommande generationer.